ACT

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van psychotherapie die verschillende vaardigheden en technieken met elkaar combineert. ACT is ontwikkeld door Steven C. Hayes en collega’s.

De 6 vaardigheden die centraal staan vormen de zogenaamde Hexaflex waarmee je psychologische flexibiliteit ontwikkelt of vergroot. Psychologische flexibiliteit betekent dat je op een effectieve manier kan reageren of je kunt aanpassen aan je (huidige) leven zoals het zich voordoet. Met name is dit een uitdaging en van belang op momenten die niet binnen je controle of regie vallen en pijn doen, maar die vaak wel onze automatische reactie oproepen om die controle of regie te verkrijgen. ACT gaat dus uit van de stelling dat pijn bij het leven hoort en onvermijdelijk is. En dat juist dat gegeven bestrijden onnodig klachten en ongeluk (lijden) kan veroorzaken, hoe begrijpelijk ook. In de praktijk zal je met ACT dus uitgedaagd en gestimuleerd worden ongewenste gevoelens, gedachten, gebeurtenissen en sensaties te accepteren en tegemoet te treden in plaats van deze te elimineren of veranderen.

Met deze accepterende vaardigheden wordt je in staat gesteld je te committeren aan je leven, aan je waarden en doelen, aan de gewenste richting houden door regie te nemen over wat wel binnen je controle kan vallen, namelijk je gedrag. Je leert actie te ondernemen die toegewijd is aan je waarden, in grote vrijheid, nu je je niet meer hoeft te laten beperken door lijden en vechten tegen pijn en ongemak. Nog sterker, zo kom je erachter dat je juist met in achtneming van de pijn van het leven, een lichter en vervullend leven en vrijheid kan ervaren.

Klik voor meer informatie over de aanmeldprocedure in het hoofdmenu op Aanmelding, behandeltraject, tarieven