Mentale (ontspannings)massage

Ultieme ontspanning voor de geest door een mentale massage

Het concept:

Een verwendag in de sauna voelt als een korte vakantie: je kan je zinnen verzetten, je lichaam verzorgen en een boost ervaren in je energiehuishouding en gezondheid. Een aanvulling op de reeds beschikbare faciliteiten in een nieuw concept is de mentale ontspanningsmassage. Naast de fysieke massages die aangeboden worden in een wellness centrum kan een mentale massage net zo prettig en doeltreffend zijn.

Wellness centra hebben een  uitgebreid assortiment aan faciliteiten om lichamelijke ontspanning en gezondheid te bevorderen. Dit werkt indirect ook op de geest, het hoofd ‘onthaast’ en in de sauna kom je in een haast meditatieve staat. Soms kunnen mensen zich mentaal niet zó ontspannen als lichamelijk. Het is dan net alsof het hoofd niet zo snel mee kan komen in de algehele ontspanning. Sommigen ervaren ook dat juist door de ontspanning lichamelijke klachten opkomen (vergelijkbaar met het verschijnsel dat mensen ziek worden tijden een vakantie). Door mijn ervaring als Klassiek Hypnotherapeut weet ik dat het mentaal ‘onthaasten’ en ontspannen ook direct kan worden bereikt en heel goed past bij de sfeer en faciliteiten van een wellness centrum.

Hypnose is een bewustzijnstoestand, net zoals wakker zijn en slapen bewustzijnstoestanden zijn. Bij meditatie ontspant men door het richten van de aandacht en verstillen van het lichaam zodat men in een ‘trance’ raakt. Met hypnose bereik je een nog diepere vorm van trance en ontspanning. In deze toestand heeft het onderbewuste, daar waar het zelfhelend vermogen zit, vrij ruimte en is men zeer ontvankelijk voor suggestie. Vergelijkbaar met dagdromen, waarbij je routinematige handelingen kan blijven uitvoeren (zoals afwassen/gras maaien/over een lange bekende weg rijden) en je wakker bent maar de creativiteit en verbeeldingskracht vrij de ruimte hebben. Dit is ook de toestand waarin mensen dikwijls problemen oplossen, ideeën krijgen  of nieuwe richtingen zien. Op dezelfde manier werkt een sessie met hypnose.

Hoe werkt het?

Er kan gestart worden met een kort voorgesprek (individueel) maar dat is geen vereiste. Aan de hand van een thema of de informatie uit het voorgesprek bied ik teksten aan. Allereerst begeleid ik de klant(en) naar een diepe ontspanning/trance. Bij voorkeur ligt de klant en sluit de ogen, de klant hoeft niets meer te zeggen en kan zijn aandacht geheel naar binnen keren. Vervolgens reik ik beeldverhalen aan afgestemd op de klacht of de wens van de klant(en). De klant zal deze verhalen op een onbewust niveau horen, de symboliek en suggestiviteit spreken het zelfhelend vermogen van de klant aan. Vervolgens wordt de klant begeleid om weer wakker te worden en de ogen te openen.

Een mentale massage is geen therapie. Therapie is gericht op klacht(en) die hinder veroorzaakt in het dagelijks functioneren. Een mentale massage is uitermate geschikt voor kleine pijntjes, mentaal of fysiek. Daarnaast is het doel van de mentale massage met name ontspanning en stimuleren van gezondheid. Bij therapie is het doel veelomvattender en spelen er vaak belemmeringen die aangepakt moeten worden.

Je kunt het vergelijken met de reguliere fysieke massages; een fysiotherapeut of masseur kan in zijn praktijk iemand helpen die door een fysieke klacht vastloopt in zijn leven of niet naar behoren kan functioneren. Daarnaast kan hij een ieder een ontspannings- of sportmassage aanbieden, zoals gebeurt in wellness centra. Zo kan ik als therapeut op dezelfde manier een mentale massage aanbieden.

Individuele sessie:

Duur aanbevolen circa 60 minuten

€50,- / 60 minuten (excl. BTW)

€60,50 / 60 minuten (incl. BTW)

 

Voor wellnesscentra:

Mogelijke toepassing:

Mentale massage is een geheel nieuw concept in deze vorm en biedt hoogstwaarschijnlijk nog meer toepassingen dan de hieronder genoemde. Een aantal voorwaarden is nodig:

  • Een klant ligt in een ontspannen houding, zodat alle lichaamsdelen zich kunnen ontspannen (denk aan een ligstoel/hangmat/zonnebed enz.).
  • Een ritueel/sessie duurt tenminste 30 minuten, maar ik beveel 60 minuten aan zodat ik de sessie af kan stemmen op de klant(en).
  • Ernstig psychiatrische ziektebeelden zoals psychose zijn een contra-indicatie.

Zelf bied ik momenteel twee vormen aan:

Individuele sessie: zo’n sessie wordt volledig afgestemd op de wens van de klant. Daarbij kun je denken aan het aanpakken van relatief kleine ongemakken of kopzorgen. Maar ook voorwaarden scheppen om een gewenste prestatie te leveren. Of om je zelfvertrouwen of andere eigenschappen meer tot uiting te laten komen.

Groepssessie: in een rustruimte kan groepsgewijs een sessie aangeboden worden, waarbij desgewenst de klanten (verder) kunnen slapen na afloop van de sessie. Net zoals bij een Aufguss verschillende smaakjes worden aangeboden kunnen bij de groepssessies bijvoorbeeld bepaalde thema’s aangeboden worden zoals ‘zelfvertrouwen’, ‘fysieke klachten’, ‘creativiteit’, en ‘stressreductie’. Maar ook in andere ruimtes of, in de zomer, buiten kan dit worden aangeboden. Omdat de sessies tenminste 30 minuten duurt is de sauna zelf geen optie.

Contact:

Nieuwsgierig geworden?

Wil je een afspraak maken voor een individuele mentale massage?

Ben je eigenaar/manager van een wellnesscentrum en wil je meer informatie of een proefsessie?

Laat dan je gegevens achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. 

Of neem zelf contact met me op via: Contact en gegevens