Van wolk tot wolk

Roze wolk of donderwolk?
Psychologische en emotionele ondersteuning bij zwangerschap, geboorte en het prille ouderschap

Verwacht je een kind? Of is je kind al geboren? Gefeliciteerd!

Wat een intense periode ga je tegemoet en heb je misschien al achter de rug, zoals bij een langbestaande kinderwens of IVF. Een echt avontuur waarin je zoveel mogelijk van je kracht en positieve eigenschappen kunt gebruiken. Met pieken en mogelijk ook dalen, verwacht of onverwacht. 

 

In toenemende mate wordt aangetoond hoe bepalend de periode van bevruchting tot en met de eerste maanden van het leven van je kind zijn voor de rest van zijn/haar leven. Zo kunnen bepaalde gewoontes, karaktertrekken en bepaalde ziekten (zowel psychisch als fysiek) hun oorsprong al hebben in de buik van de moeder. Bekende factoren zijn stress, roken en/of drinken, maar ook de invloed van voeding, geluid, emoties en omgevingsfactoren wordt in toenemende mate erkend. Je geestelijke en lichamelijke gezondheid op peil houden tijdens deze fases kan een uitdaging zijn en heerlijk met het idee dat je je kind hiermee een goede start geeft.

Na de eerste zwangerschapsweken of - maanden voelen sommige zwangere vrouwen zich als op een roze wolk. Anderen voelen zich juist onbegrepen, verward, onzeker, eenzaam of hebben te kampen met fysieke klachten.  Partners kunnen afstand en/of onbegrip ervaren. Datzelfde geldt voor de geboorte van je/jullie kind en de periode daarna. Er kan zowel sprake zijn van roze wolk(en) als donderwolk(en). Zwangerschap en geboorte zijn van oorsprong natuurlijke processen. Je krijgt te maken met verschillende specialistische zorgverleners. Met deze betrokken zorgverleners deel je/delen jullie intieme zaken. Geen van allen staat je bij in álle fasen van dit intense proces.

Het natuurlijk proces kan onder druk komen te staan (of een handje geholpen worden) en daarmee onrust creëren. Zo kan verstoring plaatsvinden door voortschrijdend medisch handelen. Verder kunnen mensen die een kind verwachten zich in de huidige tijd maar zelden zo veel op hun zwangerschap en de geboorte richten als ze misschien zouden willen, omdat zij de aandacht meer moeten verdelen over bijvoorbeeld carrière, sociale omgeving enz. Al met al kan het zijn dat je niet meer zo dicht bij dat ‘natuurlijk proces’ kunt blijven en dit (onbewust) verstoord wordt. 

Moeder of vader worden is voor velen de meest ingrijpende gebeurtenis in hun leven. Zwangerschap, bevalling, en het eerste jaar als kersverse ouder zijn omgeven met verhalen van roze wolken als ook van donderwolken. Sommigen ervaren dat het uiten van negatieve gevoelens betreffende de zwangerschap, geboorte of het prille ouderschap (nog) in de taboesfeer verkeert. Terwijl  zij (soms naast de overweldigende gevoelens van liefde) momenten van sombere gevoelens, emotionele buien, onbegrip, te weinig afstemming en/of eenzaamheid ervaren. Hoe dan ook is de zwangerschap, de bevalling, maar zeker ook het eerste jaar van ouderschap een zeer intens proces. 

Opveeren begeleidt cliënten in het psychologische en emotionele proces in hun zwangerschap en de periode daarna. Deze begeleiding ‘Van wolk tot wolk’ kan geheel persoonlijk worden ingericht, zowel logistiek als inhoudelijk. Voor de verschillende fases biedt de vertrouwenspersoon bijpassende methodes aan. Het is belangrijk dat vrouwen en/of mannen een vertrouwenspersoon kunnen raadplegen die zowel voor als na de geboorte beschikbaar is en zo een vast klankbord vormt tijdens deze intense periode. Zo bevorder je met deze investering de gezondheid van jezelf en je kind optimaal, zodat beiden daar op lange termijn profijt van hebben.